Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ, Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΚΑΙ Η ΠΡΟΝΟΙΑ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ.

ALICO, έτος 2008:

Πληρωμένες όλες οι αποζημιώσεις των 136 εκατομμυρίων ευρώ (136.000.000€) σε 143.253 ασφαλισμένους της!!!. Τα Δημόσια Ταμεία αντίστοιχα πόσα πλήρωσαν για τους "υπηκόους" και ασφαλισμένους τους;

Επειδή μερικά θέματα δεν τυγχάνουν της ανάλογης δημοσιότητας από τα Μ.Μ.Ε. στην Πατρίδα μας, δεν σημαίνει αντίστοιχα, ότι δεν πρέπει να είναι άξια της προσοχής μας, ή ότι δεν πρέπει να μας προβληματίζουν για το πως διαχειρίζεται το Κράτος μας (με την αμέριστη βοήθεια φυσικά των "εξαπτερύγων" του, δηλαδή, των συνδικαλιστών, των Πολιτικών Κομμάτων, των Φορέων, κ.λ.π.), τα χρήματά μας που υποχρεωτικά πληρώνουμε όλοι μας στα Δημόσια Ταμεία ως εργαζόμενοι, αλλά και υποχρεωτικά ασφαλιζόμενοι σε αυτόν τον απύθμενο "κουβά"!!!.

Διαβάζουμε όλοι μας κατά καιρούς σε διάφορα έντυπα, για τα απίστευτα χρέη που δημιουργούνται κάθε χρόνο στα Δημόσια Νοσοκομεία, επειδή πολύ απλά τα Δημόσια Ταμεία (που ξαναλέω, όλοι εμείς οι εργαζόμενοι Έλληνες Πολίτες υποχρεωτικά πληρώνουμε κάθε χρόνο, χωρίς μάλιστα να μας δίδεται ετήσια αναφορά διαχείρισης των χρημάτων αυτών), δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε αυτά!!!.

Ναι, πολύ καλά διαβάζετε και δεν έχετε πρόβλημα με τα μάτια σας. Δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν, δεν πληρώνουν!!!!!!!!!!!!!!!.

Για παράδειγμα, αν ένας Έλληνας Πολίτης, ασφαλισμένος σε κάποιο Δημόσιο Ταμείο νοσηλευθεί σε οποιοδήποτε Δημόσιο Νοσοκομείο και χρησιμοποιήσει τις παροχές του Ταμείου του, όπως προβλέπεται, πιστεύει ότι το Ταμείο του, θα εξοφλήσει το Νοσοκομείο μετά την αποχώρησή του, όταν έρθει η ώρα της αποζημίωσης.

Λάθος, μέγα λάθος εκ των μεγαλυτέρων που διαπράττει στη Ζωή του!!!.

Για να το καταλάβουν όλοι "μία και έξω" πως έχει η αλήθεια σε όλες, μα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, το Ταμείο θα πληρώσει το Δημόσιο Νοσοκομείο με τον δικό του τρόπο κοστολόγησης των παρασχεθεισών υπηρεσιών (τελευταία αναθεώρηση κόστους έγινε στις αρχές του 1990!!!) και όχι με βάση το τιμολόγιο εξόδων του Νοσοκομείου για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν από αυτό στον πελάτη του Δημοσίου Ταμείου!!!.

Απίστευτο;

Είναι όμως η ωμή αλήθεια και κανένας, μα κανένας δεν τολμά από όσους την γνωρίζουν να την πει δημόσια.

Δηλαδή, το Ταμείο του καθενός μας δίνει για το κρεββάτι που χρησιμοποιήθηκε, ας πούμε, από τον πελάτη του και Έλληνα Φορολογούμενο 35€, ενώ το Δημόσιο Νοσοκομείο το κοστολογεί 100€, ας πούμε για παράδειγμα. Συνεπώς μόνο από αυτή τη πράξη το Νοσοκομείο "μπαίνει μέσα" 65€. Ναι, ακριβώς έτσι, για να μην αναφέρω τα υπόλοιπα, δηλαδή το κόστος των μηχανημάτων Υψηλής Τεχνολογίας που στοιχίζουν ένα "σκασμό" λεφτά, αλλά το Νοσοκομείο πληρώνεται ψίχουλα!!!.

Έτσι από την πρώτη του εκάστοτε έτους και μέχρι το τέλος του, συσσωρεύονται τα ελλείμματα των Νοσοκομειακών Μονάδων (4δις ΕΥΡΩ μόνο για το έτος 2008 μην ξεχνάμε) και μετά καλούμαστε εμείς οι ανυποψίαστοι Πολίτες, για να μην πω τίποτα χειρότερο, ως φορολογούμενοι πλέον, να πληρώσουμε τα "σπασμένα" των Δημοσίων Ταμείων σε αυτά!!!.

Ταμεία, στα οποία επαναλαμβάνω, υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ά πληρώνουμε όλοι μας υπέρογκα μηνιαία ασφάλιστρα, χωρίς αναφορά διαχείρισης των ασφαλίστρων αυτών, για να μας καλύψουν ως ανταπόδοση το κόστος νοσηλείας σε Δημόσια Νοσοκομεία, καθώς και άλλες παροχές.

Επειδή κανείς λοιπόν στην Πατρίδα μας δεν θίγει αυτό το θέμα, δεν σημαίνει ότι χωράει και αυτό κάτω από το "χαλάκι" που κρύβονται όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες τα χρέη των Δημοσίων Νοσοκομείων προς τους προμηθευτές τους ξεπερνούσαν για μια χρονιά ακόμη, όπως είπαμε τα 4δις ΕΥΡΩ (4.000.000.000 ΕΥΡΩ!!!!!!!).

Δηλαδή χρήματα ισόποσα περίπου με 5 γέφυρες Ρίου - Αντιρρίου, 12 προεκτάσεις του Μετρό Αττικής από τον Άγιο Δημήτριο έως το Ελληνικό, 150 σχολεία, το δέκα τοις εκατό περίπου των νέων ετησίων δανείων του Κράτους και 3,5 επιπλέον αυτοκινητοδρόμους σαν αυτόν που ΘΑ κατασκευασθεί από την Κόρινθο μέχρι την Πάτρα, την Καλαμάτα και τη Σπάρτη!!!!!!!!!!!!!.

ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ!!!

Ας δούμε όμως μαζί για παράδειγμα, πως διαχειρίζονται τα ασφάλιστρά τους (των προαιρετικώς ασφαλισμένων τους) οι ιδιωτικές Ασφαλιστικές εταιρείες. Θα δούμε μαζί σε αυτή την καταχώρηση, τον τρόπο ανταπόδοσης και κάλυψης της κορυφαίας εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά και μιας εκ των ισχυροτέρων στον κόσμο!!!. Της ALICO.
  1. Κατά τη διάρκεια μόνο του προσφάτως παρελθόντος έτους, δηλαδή του 2008, η ALICO κατέβαλε το δυσθεώρητο ποσό των 136 εκατομμυρίων Ευρώ (136.000.000€!!!) σε 143.253 αποζημιώσεις και συντάξεις, σε ασφαλισμένους της με ατομικά και ομαδικά ασφαλιστήρια Ζωής και Υγείας.
  2. Παράλληλα, 6.323 ασφαλισμένοι της, των οποίων τα συνταξιοδοτικά ή επενδυτικά συμβόλαια έληξαν μέσα στο ίδιο έτος, έλαβαν συνολικά το ποσό των 86 εκατομμυρίων ευρώ!.
  3. Επίσης κατά το 2008 η εταιρεία κατέβαλε περισσότερα από 13 εκατομμύρια ευρώ (13.000.000€) με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης, στους ήδη συνταξιούχους της.

Σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο κυμαίνεται κάθε χρόνο και ο δείκτης των συνολικών παροχών της, δηλαδή των αποθεματικών και των αποζημιώσεων ως ποσοστό επί του συνόλου των ασφαλίστρων.

Να επισημάνω εδώ ότι οι δύο ανωτέρω έννοιες είναι άγνωστες λέξεις για τα Δημόσια Ταμεία μας. Μετά ως συνήθως μας φταίει ο καιρός, η κρίση που είναι και της μόδας, οι μικρές παροχές και το μεγάλο... "κέρατό μου", για να μην συνεχίσω. Αξίζει να αναφέρω σε αυτό το σημείο, επίσης, ότι τα Δημόσια Ταμεία δεν έχουν ανακοινώσει πεπραγμένα (δηλαδή Έσοδα - Έξοδα) ποτέ από ιδρύσεώς τους!!!.

Ουδέν άλλο σχόλιο για τα οικονομικά και τους ισολογισμούς των Ταμείων.

Ας επιστρέψουμε τώρα στην ALICO. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ισολογισμού της εταιρείας, ο δείκτης συνολικών παροχών για το έτος 2008 υπερβαίνει το 95% σε σχέση με τα ασφάλιστρα που εισπράχθηκαν κατά την ίδια περίοδο.

Η Φερεγγυότητα, η Αξιοπιστία και η κορυφαία Ποιότητα Υπηρεσιών είναι τα στοιχεία που χαρακτήριζαν ανέκαθεν την ALICO, από το 1964 που "ήρθε" στην Ελλάδα, μέχρι τις μέρες μας. Έχουν ήδη περάσει αισίως πάνω από 40 χρόνια. Οι εικοσιπεντάχρονοι τότε εργαζόμενοι της εποχής εκείνης που την εμπιστεύτηκαν ως εταιρεία, απολαμβάνουν σήμερα τα οφέλη της δεύτερης, σε πολλές περιπτώσεις δε, μεγαλύτερης και ιδιωτικής σύνταξης. Σε αυτή τη σύνταξη δεν μπορεί κανείς, μα κανείς Υπουργός ή ο οποιοσδήποτε άλλος, να ορίσει το παραμικρό ως αύξηση ή μείωσή της.

Δεν χρειάζεται Υπουργική απόφαση, για να έχει κάποιος Ιδιωτική Σύνταξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι μία α π ό φ α σ η.

Α π ό φ α σ η από τον ίδιο τον εργαζόμενο, την εποχή που ακόμη μπορεί και εργάζεται. Τίποτα άλλο.

Είναι αποκλειστικό περιουσιακό στοιχείο του κάθε ασφαλιζόμενου και μόνο, επειδή απλά προνόησε και δεν πίστεψε κανέναν, από κανένα μπαλκόνι, ότι δήθεν θα του έλυνε το μελλοντικό του πρόβλημα. Έδωσε αξιοπρέπεια μόνος του στον εαυτό του και την οικογένειά του και μάλιστα μετρήσιμη κάθε μήνα!!!.

Έτσι λοιπόν σήμερα, βλέπουμε δίχως άλλο, ότι ο κοινωνικός ρόλος της ιδιωτικής Ασφάλισης είναι σημαντικότερος από κάθε άλλη φορά. Ιδιαίτερα τα ασφαλιστικά προγράμματα Ζωής, Ατυχημάτων και Υγείας μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη σιγουριά και ηρεμία στους ασφαλισμένους, παρέχοντας την απαραίτητη οικονομική στήριξη σε μια δύσκολη στιγμή.

Είναι γνωστό τοις πάσι και μάλιστα, μέσα από ετήσιες επίσημες δημοσιεύσεις στην Ελληνική αγορά, πόσο υπεύθυνα και συντηρητικά η ALICO διαχειρίζεται τα ασφάλιστρα των πελατών της, με αποτέλεσμα οι παροχές που πληρώνει να είναι πάντα στην ώρα τους, χωρίς ποτέ καθυστερήσεις και μάλιστα σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο στον κόσμο, με τον Ιατρό της επιλογής του πελάτη της, με οποιοδήποτε κόστος Νοσηλείας. Αυτό, κυρίες και κύριοι, λέγεται Α Ξ Ι Α. Διαχρονική αξία και μάλιστα δεκαετιών.

Να υπενθυμίσω δε ακόμη ότι:

  1. Η πρόνοια και η πρόβλεψη είναι συνώνυμο της αξιοπρέπειας, ενώ η άγνοια και η αμέλεια συνώνυμο της Ελληνικής "μαγκιάς".
  2. Ο μακαρίτης, ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α, Τζον Κένεντι, είχε πει, όσο πρόλαβε να ζήσει: "Μην ασχολείστε μόνο με το τι μπορεί το κράτος να κάνει για εσάς, αλλά με το τι μπορείτε να κάνετε εσείς για εσάς".