Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ Aspis Liv ΣΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ


Η Εποπτική αρχή ασφαλιστικών εργασιών της Σουηδίας έστειλε επιστολή στην Aspis Liv στις 12 Νοεμβρίου 2009, η οποία ακολουθεί μεταφρασμένη στα Ελληνικά. Μετά το τέλος της μετάφρασης ακολουθεί το πρωτότυπο κείμενο στην Αγγλική γλώσσα.

12 – 11 – 2009

ΑΠΟΦΑΣΗ Finansinspektionen, P.O. Box 7821, SE-103 97 Stockholm, [Brunnsgatan 3],

Tel.: +46 8 787 80 00, Fax: +46 8 24 13 35,

finansinspektionen@fi.se, http://www.fi.se/, Reg. No. 09-10848

Γνωστοποίηση: Aspis Liv Försäkrings AB


Υπόψη: Διευθύνοντα συμβούλου Jan Paju,

Box 1501, 600 45 NORRKÖPING


Απόφαση περιορισμού του δικαιώματος της Aspis Liv να διαθέτει

Απόφαση της εποπτικής αρχής ασφαλιστικών εργασιών της Σουηδίας (Finansinspektionen)


  1. Η Εποπτική αρχή ασφαλιστικών εργασιών της Σουηδίας (Finansinspektionen) περιορίζει το δικαίωμα της Aspis Liv να διαθέτει, με τέτοιον τρόπο, μέχρι νεωτέρας ειδοποιήσεως, ώστε να απαγορεύεται στην εταιρεία να αναλαμβάνει νέες υποχρεώσεις σε ασφαλισμένους πελάτες της ή σε άλλα πρόσωπα που περιλαμβάνουν το δικαίωμα τη αποζημίωσης.
  2. Επιπλέον, η Εποπτική αρχή της Σουηδίας απαγορεύει στην Aspis Liv να διαθέτει το ενεργητικό της στη Σουηδία, χωρίς την έγκριση της Εποπτικής Αρχής.
  3. Αυτή η απόφαση ισχύει αμέσως.

[Άρθρο 19, κεφάλαιο 11, όγδοη παράγραφος του Νόμου περί Ασφαλιστικών Εργασιών (1982:713)]


Περίληψη

Η Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, Aspis Liv, είναι μια ασφαλιστική εταιρεία που αναλαμβάνει ασφάλειες κινδύνων. Μετά από επιτόπιες αξιολογήσεις τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2009 η Finansinspektionen διατύπωσε ανησυχίες σχετικά με το αν η Aspis Liv έχει τον πλήρη έλεγχο των περιουσιακών της στοιχείων. Γι’ αυτόν το λόγο, η Finansinspektionen στις 9 Νοεμβρίου 2009 έδωσε την εντολή στην Aspis Liv να υποβάλει σχέδιο για την ταχεία αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων της. Από το σχέδιο θα έπρεπε να προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι επαρκή κεφάλαια για την κάλυψη των προϋποθέσεων του νόμου σχετικά με τη φερεγγυότητα και την κάλυψη των υποχρεώσεών της θα ήταν ξανά υπό τον πλήρη έλεγχο της Aspis Liv.

Το υποβληθέν σχέδιο δεν κάλυπτε τις απαιτήσεις της Finansinspektionen. Η Finansinspektionen κρίνει ότι η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή, ώστε απαιτείται άμεση παρέμβαση. Συνεπώς, η Finansinspektionen αποφασίζει να περιορίσει τη λειτουργία της εταιρείας απαγορεύοντας άμεσα την ανάληψη νέων δεσμεύσεων απέναντι σε ασφαλισμένους ή άλλους δικαιούχους αποζημίωσης. Επιπρόσθετα, η Finansinspektionen απαγορεύει στην Aspis Liv να διαθέσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία χωρίς την έγκριση της Finansinspektionen. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Τα κεφάλαια τα οποία μετά βεβαιότητας είναι διαθέσιμα στην εταιρεία δεν ανταποκρίνονται στις διατάξεις περί κάλυψης υποχρεώσεων και φερεγγυότητας. Οι κανονισμοί αυτοί υπάρχουν για να εξασφαλίζεται ότι μία ασφαλιστική εταιρεία είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει απέναντι στους ασφαλισμένους της.

1. Εργασίες της Aspis Liv

Η Aspis Liv είναι μια ασφαλιστική εταιρεία του Ομίλου Ασπίς. Η εγγραφή της Aspis Liv πραγματοποιήθηκε το 2004 και οι εργασίες της εταιρείας περιλαμβάνουν ασφάλειες ασθένειας, ασφάλειες ατυχημάτων και απλές ασφάλειες ζωής. Η εταιρεία απασχολούσε 48 εργαζόμενους το 2008 και οι συνολικές πωλήσεις, καταγεγραμμένες ως έσοδα από ασφάλιστρα προ αντασφαλίσεων, ανέρχονταν σε 169 εκατομμύρια Σουηδικές κορόνες (SEK) (για όλο το έτος 2008). Το σύνολο του ισολογισμού ανερχόταν σε 616 εκατομμύρια SEK (31 Δεκεμβρίου 2008). Προ της εγγραφής της η εταιρεία λειτουργούσε ως υποκατάστημα της Ασπίς Πρόνοια Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών (εφεξής Ασπίς Πρόνοια) υπό την επωνυμία Aspis Pronia Life Branch in Sweden.

Σύμφωνα με το μητρώο μετοχών, η Aspis Liv έχει τρεις ιδιοκτήτες: την Aspis Capital S.A. (85,5 %), την Ασπίς Πρόνοια (9,5 %) και έναν ιδιώτη, τον Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο (5 %).

Η Aspis Capital S.A. και η Ασπίς Πρόνοια είναι εταιρείες με έδρα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελληνική εποπτική αρχή, η Aspis Capital S.A. ανήκει αποκλειστικά σε έναν ιδιώτη, τον Παύλο Ψωμιάδη. Ο Παύλος Ψωμιάδης υπήρξε κατά το παρελθόν Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της Ασπίς Πρόνοια. Επίσης, ο Παύλος Ψωμιάδης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Ασπίς Πρόνοια.

1.1. Παρέμβαση από την Ελληνική εποπτική αρχή

Από τις 21 Σεπτεμβρίου 2009 οι Ελληνικές αρχές έθεσαν σε υποχρεωτική εκκαθάριση την Ασπίς Πρόνοια εξαιτίας ανεπαρκών κεφαλαίων και έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ελληνική εποπτική αρχή, οι Ελληνικές αρχές έχουν επιβάλει ασφαλιστικά μέτρα στον Παύλο Ψωμιάδη, απαγορεύοντάς του την έξοδο από τη χώρα, ενώ επίσης εχει δημιουργηθεί ήδη σοβαρό θέμα με την κατάπτωση εγγυητικής επιστολής τράπεζας, η οποία επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως συνεισφορά κεφαλαίου στην Ασπίς Πρόνοια.


2. Έρευνα της Finansinspektionen

2.1. Ιστορικό

Η Finansinspektionen πραγματοποίησε επιτόπια αξιολόγηση της Aspis Liv στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2009. Επιπρόσθετα, η Finansinspektionen διεξήγαγε συνομιλίες με εκπροσώπους της Aspis Liv σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6, 9, 10 και 12 Νοεμβρίου 2009, ενώ υπήρξε και ανταλλαγή επιστολών σχετικά με το ζήτημα. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 η Finansinspektionen έδωσε την εντολή στην εταιρεία να υποβάλει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την ταχεία αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων της. Στις 12 Νοεμβρίου 2009 η Aspis Liv υπέβαλε σχέδιο αποκατάστασης των ιδίων κεφαλαίων και δήλωση προς τη Finansinspektionen.

Πορεία των γεγονότων

Τον Απρίλιο του 2009 η Aspis Liv άνοιξε λογαριασμούς με την τράπεζα Credit Suisse στη Ζυρίχη. Αντίγραφα κινήσεων των λογαριασμών από την τράπεζα δείχνουν ότι τον Απρίλιο του 2009 η Aspis Liv μετέφερε στοιχεία στην Credit Suisse, η αξία των οποίων σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 329 εκατομμύρια SEK από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας ύψους 526 εκατομμυρίων SEK.

Η εταιρεία άνοιξε στην τράπεζα συνολικά τέσσερις λογαριασμούς. Σύμφωνα με πληροφόρηση από την εταιρεία, οι πρώτοι δύο λογαριασμοί ανοίχτηκαν μετά από υπόδειξη του εξωτερικού διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας για να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση των στοιχείων της εταιρείας και να δημιουργηθούν δεσμοί με ισχυρό οικονομικό εταίρο. Δύο επιπλέον λογαριασμοί ανοίχτηκαν τον Μάιο του 2009 μετά από αίτημα του διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας. Πληροφορίες που έλαβε η Finansinspektionen από την εταιρεία δείχνουν ότι αυτό το αίτημα οφειλόταν στο ότι ο οικονομικός σύμβουλος, τον οποίο είχε προσλάβει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της εταιρείας, διέθετε τραπεζικό λογαριασμό στο κατάστημα της Βασιλείας. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα μεταφερθέντα στοιχεία της εταιρείας βρίσκονται σήμερα σε δύο από αυτούς τους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Credit Suisse με ημερομηνία 12 Οκτωβρίου 2009, καθίσταται σαφές ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Jan Paju «έχει αποκλειστικό δικαίωμα υπογραφής» για δύο λογαριασμούς στην τράπεζα.

Η Finansinspektionen παρέλαβε ένα αντίγραφο της σύμβασης που υπέγραψε η Aspis Liv στις 3 Απριλίου 2009 με την Credit Suisse. Η σύμβαση αποτελείται από μία συμφωνία για διαχείριση χαρτοφυλακίου με την οποία εκχωρούνται εκτεταμένες αρμοδιότητες στην Credit Suisse για την εκτέλεση αλλαγών στις επενδύσεις, ακόμη και χωρίς να απαιτείται η έγκριση της Aspis Liv. Σύμφωνα με τις οδηγίες της σύμβασης, η Credit Suisse υποχρεούται να αποστέλλει όλες τις πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του λογαριασμού και οποιεσδήποτε αλλαγές στην έδρα της Aspis Liv στο Norrköping.

Ωστόσο, οι πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv δεν αποστέλλονται απευθείας από την Credit Suisse στην Aspis Liv, αλλά δρομολογούνται μέσω μιας εταιρείας με έδρα στο Λονδίνο, με την επωνυμία Hestiun Europe Limited. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας παρουσιάστηκαν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τη Finansinspektionen στις 6 Νοεμβρίου 2009, ο Διευθύνων Σύμβουλος είχε ενημερωθεί ότι η Hestiun Europe Limited ήταν μια εταιρεία που λειτουργούσε ως πράκτορας ή μεσάζων και ότι ο Όμιλος Ασπίς χρησιμοποιούσε εταιρείες αυτής της μορφής για αυτού του είδους τις εργασίες. Στη συνάντηση της 6ης Νοεμβρίου 2009 ο Διευθύνων Σύμβουλος δήλωσε ότι δε γνώριζε το λόγο για τον οποίο η Hestiun Europe Limited παραλάμβανε πρώτη όλες τις πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 η Aspis Liv παρουσίασε αντίγραφο κίνησης λογαριασμού από την Credit Suisse σύμφωνα με το οποίο τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται στην Credit Suisse είναι ενεχυριασμένα. Επιπρόσθετα, η τράπεζα δήλωσε ότι η Hestiun Europe Limited είναι πελάτης της.

2.2. Κλείσιμο των λογαριασμών στην Credit Suise

Μετά τις αρχικές έρευνες της Finansinspektionen στους λογαριασμούς στην Credit Suisse η Aspis Liv ανέφερε στις 12 Οκτωβρίου 2009 ότι η εταιρεία θα έκλεινε τους λογαριασμούς. Τα στοιχεία θα επέστρεφαν σε τραπεζικό λογαριασμό στη Σουηδία. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτό οφειλόταν σε προβλήματα μεταξύ των μετόχων μειοψηφίας, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ως απόδειξη του γεγονότος ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί, στις 19 Οκτωβρίου 2009 η Aspis Liv υπέβαλε στην Finansinspektionen αντίγραφο μίας επιστολής που απευθυνόταν από το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Aspis Liv προς την Credit Suisse, με την οποία ζητούσε το άμεσο κλείσιμο των λογαριασμών της εταιρείας και τη μεταφορά του υπολοίπου των στοιχείων στους λογαριασμούς της εταιρείας στη Σουηδία. Η επιστολή δεν είχε ημερομηνία.

Καθώς τα κατατεθειμένα στην Credit Suisse ποσά αποτελούν σημαντικό μέρος των συνολικών στοιχείων της Aspis Liv, η Finansinspektionen ζήτησε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την ημερομηνία που θα πραγματοποιούνταν η μεταφορά. Η Finansinspektionen ενημερώθηκε κατ’ αρχήν ότι οι λογαριασμοί θα έκλειναν την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 12 Οκτωβρίου 2009. Η Finansinspektionen ζήτησε πολλές φορές να μάθει αν η μεταφορά είχε ολοκληρωθεί. Στις 27 Οκτωβρίου 2009 η Finansinspektionen ενημερώθηκε τελικά ότι η μεταφορά θα ξεκινούσε στις 30 Οκτωβρίου 2009 και θα ολοκληρωνόταν στις 3 Νοεμβρίου 2009. Ως απόδειξη, η Aspis Liv υπέβαλε ένα e-mail στη Finansinspektionen. Το e-mail είχε σταλεί στις 23 Οκτωβρίου 2009 από την Credit Suisse στο Διευθύνοντα Σύμβουλο και ένα ακόμη πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο, σύμφωνα με την εταιρεία, ήταν πολύ στενός συνεργάτης του Παύλου Ψωμιάδη και υπεύθυνος στον Όμιλο Ασπίς για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του.

Η Finansinspektionen προγραμμάτισε μια συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας στα γραφεία της Σουηδικής τράπεζας της εταιρείας στις 4 Νοεμβρίου 2009, για να επαληθεύσει ότι η εταιρεία είχε πράγματι στη διάθεσή της τα 329 εκατομμύρια SEK που ήταν κατατεθειμένα στην Credit Suisse. Στη συνέχεια η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η μεταφορά θα πραγματοποιούνταν στις 5 Νοεμβρίου 2009 και η συνάντηση μετατέθηκε για το πρωί της 6ης Νοεμβρίου 2009. Ωστόσο, σε αυτή τη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε η Finansinspektionen και εκπρόσωποι της Aspis Liv, διαπιστώθηκε ότι η μεταφορά των κεφαλαίων από την Credit Suisse προς τη Σουηδική τράπεζα δεν είχε πραγματοποιηθεί ακόμη. Το γεγονός επιβεβαιώθηκε από στέλεχος της τράπεζας που συμμετείχε στη συνάντηση.

Η Aspis Liv ενημέρωσε τη Finansinspektionen ότι η μεταφορά θα ολοκληρώνονταν το νωρίτερο αργότερα την ίδια ημέρα. Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο, ο μάνατζερ επενδύσεων τον είχε ενημερώσει επί του θέματος το ίδιο πρωί με μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο. Η Finansinspektionen και οι εκπρόσωποι της εταιρείας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί το ίδιο απόγευμα νέα συνάντηση στην τράπεζα μετά την ώρα που θα ολοκληρωνόταν η μεταφορά των κεφαλαίων. Όμως, και σε αυτή τη συνάντηση αποδείχθηκε ότι η μεταφορά δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι ενημερώθηκε για την ύπαρξη μιας υπερισχύουσας συμφωνίας μεταξύ του Ομίλου Ασπίς, της Credit Suisse και της Hestiun Europe Limited, η οποία περιείχε ρήτρα ειδοποίησης καταγγελίας. Η συγκεκριμένη ρήτρα παρουσιάστηκε ως ο λόγος για τον οποίο είχε καθυστερήσει η μεταφορά στο λογαριασμό της Σουηδικής τράπεζας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος ανέφερε ότι η σύμβαση της Aspis Liv με την τράπεζα δεν περιελάμβανε όρους σχετικά με την ειδοποίηση καταγγελίας, γεγονός, εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος, που είχε παραβλεφθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης.

Τα τεκμήρια μαρτυρούν ότι η εταιρεία είχε ήδη λάβει ειδοποίηση από την Credit Suisse στις 5 Νοεμβρίου 2009 ότι τα κεφάλαια δεν μπορούσαν να μεταφερθούν. Η Credit Suisse είχε στείλει ένα e-mail στη Σουηδική τράπεζα με κοινοποίηση προς το Διευθύνοντα Σύμβουλο και τον Οικονομικό Διευθυντή της Aspis Liv δηλώνοντας ότι η Credit Suisse θεωρούσε πως ο ρόλος της ήταν εκτελεστικός και ότι η Credit Suisse θα μπορούσε να προβεί στη μεταφορά μόνο αφού επιλυόταν «το ζήτημα» μεταξύ της Hestiun Europe Limited και της Ασπίς (χωρίς να προσδιορίζει σε ποια εταιρεία Ασπίς αναφερόταν).

Η Finansinspektionen ζήτησε πληροφορίες από την Aspis Liv σχετικά με το ζήτημα και το ρόλο της Hestiun Europe Limited αναφορικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv στην Credit Suisse και τα κεφάλαια που ήταν εκεί κατατεθειμένα. Στις 9 Νοεμβρίου 2009 η Aspis Liv υπέβαλε στοιχεία δηλώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από την Credit Suisse, τα κεφάλαια ήταν ενεχυριασμένα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε ότι είχε λάβει αυτή την πληροφορία την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 9 Νοεμβρίου 2009. Ο Διευθύνων Σύμβουλος διαβεβαίωσε ότι η πληροφορία πως τα κεφάλαια στο λογαριασμό στην Credit Suisse είχαν ενεχυριαστεί ήταν λανθασμένη. Η εταιρεία διερευνούσε το ζήτημα και επρόκειτο να επικοινωνήσει με την Credit Suisse.

Στις 9 Νοεμβρίου 2009, εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης στην εταιρεία, η Finansinspektionen αποφάσισε να δώσει την εντολή στην Aspis Liv να υποβάλει σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την ταχεία αποκατάσταση των ίδιων κεφαλαίων της μέχρι τις 12 Νοεμβρίου 2009. Από το σχέδιο θα έπρεπε να προκύπτει με απόλυτη βεβαιότητα ότι η Aspis Liv είχε επανακτήσει τον έλεγχο επαρκών κεφαλαίων για την κάλυψη των απαιτήσεων του νόμου.

3. Η θέση της Aspis Liv

Η Aspis Liv υπέβαλε σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης και μια δήλωση σχετικά με τις τρέχουσες περιστάσεις.

Στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης η Aspis Liv δηλώνει ότι θεωρεί πως έχει τον έλεγχο των κεφαλαίων που βρίσκονται κατατεθειμένα στην Credit Suisse, καθώς η εταιρεία ενημερώθηκε από την Credit Suisse ότι τα κεφάλαιά της θα μεταφερθούν το αργότερο στις 25 Νοεμβρίου 2009. Επιπρόσθετα, η εταιρεία ανέφερε ότι τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία ανέρχονται περίπου σε 147 εκατομμύρια SEK και ότι η λειτουργία της δημιουργεί μηνιαίο πλεόνασμα. Σύμφωνα με την Aspis Liv, συνυπολογίζοντας τα παραπάνω, πρέπει να θεωρηθεί ότι η εταιρεία έχει επαρκή έλεγχο των κεφαλαίων της ώστε να αποκαταστήσει ταχέως τα ίδια κεφάλαιά της.

Επίσης, η εταιρεία πρόσθεσε ότι έχει αντασφαλίσει όλα της τα νέα συμβόλαια για την περίοδο 9-25 Νοεμβρίου 2009. Αντίγραφο αυτής της υποχρέωσης υποβλήθηκε στη Finansinspektionen.

Ακολουθεί περίληψη της δήλωσης που υποβλήθηκε από την Aspis Liv σε συνδυασμό με το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

Η Aspis Liv και η θυγατρική Aspis Fastighets AB έχουν σχηματίσει μαζί έναν όμιλο, αλλά δεν αποτελούν μέρος άλλου ομίλου. Η εταιρεία βεβαιώνει ότι έχει αποφασίσει να μεταφέρει κεφάλαια από την Credit Suisse στη Σουηδική τράπεζα, δηλώνει όμως ότι αυτό συνέβη με πρωτοβουλία της εταιρείας. Η σύμβαση την οποία υπέγραψε με την Credit Suisse σε συνδυασμό με το άνοιγμα των λογαριασμών αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία. Η σύμβαση πρέπει να ερμηνεύεται σε συνδυασμό με τις οδηγίες εξουσιοδότησης που έχουν καταρτιστεί για τους λογαριασμούς και έχουν υποβληθεί στην Credit Suisse. Η εταιρεία δεν έχει στερηθεί το δικαίωμα λήψης αποφάσεων σχετικά με τον τρόπο επένδυσης των κεφαλαίων. Όταν ο Διευθύνων Σύμβουλος διαπίστωσε ότι οι σχετικές με τους λογαριασμούς πληροφορίες αποστέλλονταν στην εταιρεία μέσω της Hestiun Europe Limited, ο Διευθύνων Σύμβουλος επικοινώνησε με τον προηγούμενο διαχειριστή χαρτοφυλακίου της εταιρείας, από τον οποίο πληροφορήθηκε ότι ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρησιμοποιούσε την Hestiun Europe Limited ως σύμβουλο σε ζητήματα διαχείρισης χαρτοφυλακίου. Η Hestiun Europe Limited παρείχε αυτή την υπηρεσία εκ μέρους του διαχειριστή χαρτοφυλακίου. Ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου ζήτησε η κατάσταση να μην τροποποιηθεί. Η Aspis Liv το αποδέχθηκε.

Η λέξη «ζήτημα» που χρησιμοποιήθηκε στην επιστολή της τράπεζας δε σημαίνει ότι υπάρχει κάποια διένεξη, άλλα μια συμβατική συμφωνία μεταξύ δύο μερών. Ο λόγος για τον οποίο καθυστερεί η μεταφορά είναι η ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της Hestiun Europe Limited και μιας εταιρείας του Ομίλου Ασπίς. Βάσει αυτής της συμφωνίας, η Credit Suisse δεν μπορεί να μεταφέρει τα κεφάλαια εντός δύο εβδομάδων.

Η Hestiun Europe Limited είναι μια πολυεθνική χρηματοδοτική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται σε διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς, ένας από τους οποίους είναι ο χρηματοοικονομικός.

Η εταιρεία συνεχίζει να ερευνά τι μπορεί να συνέβη, ποιες άγνωστες μέχρι σήμερα συμφωνίες μπορεί να υπάρχουν που επηρεάζουν τη μεταφορά των χρημάτων και σε ποιο βαθμό μπορεί να εμπλέκεται η Hestiun Europe Limited ή άλλοι. Εκπρόσωποι της εταιρείας θα επισκεφθούν την Credit Suisse στα γραφεία της τράπεζας στη Βασιλεία στις 13 Νοεμβρίου 2009, για να συζητήσουν αυτοπροσώπως την υπάρχουσα κατάσταση.

Η εταιρεία τονίζει στη δήλωσή της ότι σήμερα δεν είναι γνωστό ποιο/α άτομο/α έχουν φέρει την εταιρεία σ’ αυτή την κατάσταση.

4. Εκτίμηση της Finansinspektionen στο ζήτημα της παρέμβασης

Από την υπόθεση αυτή προκύπτει ξεκάθαρα και χωρίς να υπάρχει εναντίωση από την Aspis Liv ότι τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο η εταιρεία δεν κατόρθωσε να διευθετήσει το ζήτημα των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στην Credit Suisse, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μεταφοράς των κεφαλαίων στους λογαριασμούς της τράπεζας στη Σουηδία.

Η Aspis Liv δεν έχει κατορθώσει να εξηγήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν οι μεταφορές και δεν εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι η Credit Suisse κωλύεται να τις εκτελέσει. Η μόνη διαθέσιμη σχετική πληροφορία είναι ότι φαίνεται να υπάρχει ένα πρόβλημα ή «ζήτημα» σχετικά με μια εταιρεία (Hestiun), την οποία η Aspis Liv δεν έχει προσλάβει για τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου, η οποία όμως λαμβάνει πληροφορίες οικονομικής φύσης από την τράπεζα σχετικά με τους λογαριασμούς της Aspis Liv και έχει αξίωση στα κεφάλαια ή σε κάθε περίπτωση δικαίωμα διαχείρισης των κεφαλαίων.

Επίσης, η Aspis Liv δεν έχει αιτιολογήσει γιατί η Credit Suisse δηλώνει σε αντίγραφα κίνησης των λογαριασμών ότι τα στοιχεία στους λογαριασμούς έχουν «ενεχυριαστεί». Η Aspis Liv δεν έχει διατυπώσει τις απόψεις της επί του θέματος, που πρέπει να θεωρηθεί ουσιώδες, στη δήλωσή της.

Η Aspis Liv έχει παρουσιάσει βεβαίωση από την Credit Suisse από τις 9 Νοεμβρίου 2009 ότι τα κεφάλαια θα μεταφερθούν στο λογαριασμό της Σουηδικής τράπεζας της εταιρείας όχι αργότερα από τις 25 Νοεμβρίου 2009. Το γεγονός ότι η Credit Suisse παραθέτει συγκεκριμένη μελλοντική ημερομηνία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η πληροφορία της τράπεζας σχετικά με τα ενεχυριασμένα στοιχεία είναι αληθής, εφόσον η Credit Suisse, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη βεβαίωση, δε θεωρεί ότι εμποδίζεται να ολοκληρώσει τη μεταφορά μελλοντικά. Μια υπόθεση θα μπορούσε να είναι ότι η τράπεζα αναγνωρίζει ότι εκείνη την ημερομηνία το ενέχυρο θα έχει επιστραφεί. Ωστόσο, η Finansinspektionen θεωρεί ότι υπάρχουν πολλές ασάφειες στο συγκεκριμένο ζήτημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα. Αυτό που είναι προφανές και έχει ήδη αναφερθεί είναι ότι η Aspis Liv δεν μπορεί να χειριστεί τα στοιχεία, γεγονός που αυτό καθαυτό αποτελεί σοβαρή παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών – κανονισμών που στόχο έχουν την προστασία των ασφαλισμένων.

Επιπρόσθετα, υπάρχει λόγος να αμφισβητείται κατά πόσο η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2009. Η Finansinspektionen έχει ενημερωθεί αρκετές φορές από τις 12 Οκτωβρίου 2009 ότι η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως η μεταφορά δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Παρομοίως, πληροφόρηση για επικείμενη μεταφορά δόθηκε από την Credit Suisse. Η τράπεζα θεώρησε ότι εμποδιζόταν να πραγματοποιήσει τη μεταφορά σε αυτές τις περιπτώσεις. Είναι αμφίβολο αν αυτό οφείλεται σε κάτι άλλο πέρα από την αξίωση που έχει ένα τρίτο μέρος, την οποία η Credit Suisse δεν μπορεί να αγνοήσει. Αυτό σημαίνει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, το δικαίωμα διάθεσης αμφισβητείται ή ότι, στη χειρότερη περίπτωση, το δικαίωμα διάθεσης ανήκει σε τρίτο μέρος. Στη δεύτερη περίπτωση συνεπάγεται ότι η Aspis Liv προφανώς δεν έχει τον έλεγχο στις συναλλαγές της με την Credit Suisse ή την Hestiun Europe Limited.

Σύμφωνα με τη διατύπωση της εταιρείας, με σκοπό να «εξαλείψει κάθε αμφιβολία ότι η Εταιρεία δε θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε νέες δεσμεύσεις», η Aspis Liv αντασφάλισε όλες τις νέες τις υποχρεώσεις κατά 100% από τις 9 Νοεμβρίου 2009. Η συμφωνία την οποία σύναψε η Aspis Liv ορίζει ότι η αντασφάλιση ισχύει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2009 και περιορίζεται στις απαιτήσεις που θα εγερθούν κατά την ίδια χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τη Finansinspektionen, η αντασφάλιση δεν αντισταθμίζει την έλλειψη των κεφαλαίων που απορρέει από την απώλεια ελέγχου των κεφαλαίων που έχουν μεταφερθεί στην Credit Suisse. Ο Νόμος περί Ασφαλιστικών Εργασιών ορίζει ότι μία εταιρεία, εκτός των στοιχείων που απαιτούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεών της, ανά πάσα στιγμή πρέπει να διαθέτει επαρκή ίδια κεφάλαια. Η αντασφάλιση των νέων υποχρεώσεων δε μεταβάλει αυτή την κατάσταση. Μια συμβατική σχέση δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κεφάλαιο που πρέπει να διαθέτει μια εταιρεία σύμφωνα με το Νόμο περί Ασφαλιστικών Εργασιών για να διατηρήσει την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία και σταθερότητα. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη συμφωνία αντασφάλισης αντιπροσωπεύει ένα πρόσθετο κόστος για την Aspis Liv.

Στο υποβληθέν σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης η Aspis Liv δεν παρουσιάζει άλλη μέθοδο για την αποκατάσταση των ιδίων κεφαλαίων. Στο πλαίσιο αυτό, το γεγονός ότι η εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή κερδοφόρα δε θεωρείται ουσιώδες.

Με τις ενέργειές της η Aspis Liv ουσιαστικά απέτυχε να συμμορφωθεί προς τις εφαρμοστέες διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία της. Η Finansinspektionen κρίνει ότι τα δικαιώματα των ασφαλισμένων εκτίθενται σε κίνδυνο. Για την προστασία παλαιών και νέων ασφαλισμένων και κάθε άλλου δικαιούχου, η Finansinspektionen κρίνει ότι είναι απαραίτητο να λάβει μέτρα. Συνοπτικά, η Finansinspektionen κρίνει ότι συντρέχουν οι συνθήκες παρέμβασης όπως ορίζονται από το Άρθρο 19, κεφάλαιο 11 του Νόμου περί Ασφαλιστικών Εργασιών.

4.4. Παρέμβαση της Finansinspektionen

Η Finansinspektionen περιορίζει άμεσα τη λειτουργία της Aspis Liv, ώστε η εταιρεία να μην μπορεί να συνάψει νέα ασφαλιστικά συμβόλαια.

Επιπλέον, η Finansinspektionen απαγορεύει στην εταιρεία να εκχωρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Σουηδία χωρίς τη ρητή έγκριση της Finansinspektionen. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ενέργεια που αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας πρέπει να έχει την έγκριση της Finansinspektionen. Η απόφαση τίθεται άμεσα σε ισχύ.


FINANSINSPEKTIONEN

Martin Andersson


Γενικός Διευθυντής

Per Håkansson


Νομικός Σύμβουλος


Το πρωτότυπο κείμενο στην Αγγλική Γλώσσα εχει ως εξής:


DECISION Aspis Liv Försäkrings AB FI Reg. No. 09-10848

Attn: Managing Director Jan Paju Notification Box 1501 600 45 NORRKÖPING

Decision on the limitation of the company’s right of disposal

Finansinspektionen’s decision

1.Finansinspektionen limits the right of disposal of Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, in such a manner that the company, until further notice, is forbidden to undertake new commitments to policyholders or other persons entitled to compensation.

2.Furthermore, Finansinspektionen forbids Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, to dispose of its assets in Sweden without the approval of Finansinspektionen.

3.This decision enters into effect immediately.

(Chapter 19, section 11, eighth paragraph of the Insurance Business Act (1982:713))

To appeal Finansinspektionen’s decision, see the appendix.

Summary

Aspis Liv Försäkrings AB, 516406-0203, Aspis Liv, is a life insurance company that issues risk insurances. After conducting onsite evaluations in October and November 2009, Finansinspektionen raised concerns that Aspis Liv did not have full control of its assets. Finansinspektionen therefore ordered Aspis Liv on November 9, 2009, to submit a plan for the rapid restoration of its own funds. It should have been able to be deduced with full certainty from the plan that sufficient funds to meet the requirements of the law on solvency and coverage of liabilities would again be under Aspis Liv’s full control.

The submitted plan did not meet Finansinspektionen’s requirements. Finansinspektionen finds the situation to be of such a serious nature that an immediate intervention is necessary. Finansinspektionen therefore decides to limit Aspis Liv’s right of disposal by forbidding the company with immediate

Finansinspektionen

P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm

[Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se www.fi.se

FI Dnr 09-10848 2

effect to undertake new commitments to policyholders or other persons entitled to compensation. In addition, Finansinspektionen forbids Aspis Liv to dispose of its assets in Sweden without the approval of Finansinspektionen. The decision enters into effect immediately.

The funds that with certainty are available to the company are not sufficient to meet the regulations for liability coverage and solvency. These regulations exist to guarantee that an insurance company can fulfil the commitments it has undertaken with respect to its policyholders.

1. Aspis Liv operations

Aspis Liv is a life insurance company within the Aspis Group. Aspis Liv was registered in 2004 and the company’s operations include illness insurance, accident insurance and term life insurance. The company had 48 employees in 2008 and total sales, reported as premium income before reinsurance cessions, totalled SEK 169 million (for the full year 2008). The balance sheet total was SEK 616 million (December 31, 2008). Before registration, the operations were conducted as a branch office to Aspis Pronia General Insurance Company S.A. (hereafter Aspis Pronia) under the name Aspis Pronia Life Branch in Sweden.

According to the share register, Aspis Liv has three owners: Aspis Capital S.A. (85.5 %), Aspis Pronia (9.5 %) and a private individual, Theodoros Anagnostopoulos (5 %).

Aspis Capital S.A. and Aspis Pronia are companies that are registered in Greece. According to the Greek supervisory authority, Aspis Capital S.A. is solely owned by a private individual, Pavlos Psomiades. Pavlos Psomiades was previously the Managing Director and President in Aspis Pronia. Pavlos Psomiades is also the sole owner of Aspis Pronia.

1.1. Intervention by the Greek supervisory authority

As of September 21, 2009, Greek authorities entered Aspis Pronia into compulsory liquidation due to insufficient capital, and the company’s concession has been forfeited. According to information from the Greek supervisory authority, Greek authorities have placed an injunction on Pavlos Psomiades forbidding him to travel and he is also suspected of forfeiting a bank guarantee that was intended for use as a capital infusion in Aspis Pronia.

2. Finansinspektionen’s investigation

2.1. Background

Finansinspektionen conducted an onsite evaluation of Aspis Liv on October 6 and 7, 2009. In addition, Finansinspektionen held discussions with representatives for Aspis Liv at meetings on November 6, 9, 10 and 12, 2009,

FI Dnr 09-10848 3

and written communications about the case were exchanged. On November 9, 2009, Finansinspektionen ordered the company to submit a financial recovery plan for the rapid restoration of its own funds. On November 12, 2009, Aspis Liv submitted a plan for the restoration of its own funds and a statement to Finansinspektionen.

Course of events

In April 2009, Aspis Liv opened accounts with the bank, Credit Suisse, in Zürich. Account statements from the bank show that in April 2009 Aspis Liv transferred assets that are now worth approximately SEK 329 million of the company’s total assets of SEK 526 million to Credit Suisse.

The company opened a total of four accounts with the bank. According to information from the company, the first two accounts were opened following a suggestion by the company’s external asset manager in order to streamline management of the company’s assets and create ties to a strong financial partner. An additional two accounts were opened in May 2009 at the request of the company’s asset manager. Information Finansinspektionen received from the company indicates that this request was due to the financial advisor, whom the company’s asset manager in turn had engaged, having a bank account in the Basel office. According to the company, the company’s transferred assets are today placed in two of these accounts.

Information received from Credit Suisse dated October 12, 2009, specifies that Managing Director Jan Paju “has the sole signatory power” for two accounts in the bank.

Finansinspektionen received a copy of the contract Aspis Liv signed on April 3, 2009, with Credit Suisse. The contract consists of an agreement for asset management that assigns extensive authorities to Credit Suisse to implement changes to the investments, even without requiring the approval of Aspis Liv. The contract contains instructions to Credit Suisse to send all information regarding the status of the account and any changes to Aspis Liv’s head office in Norrköping.

However, information about Aspis Liv’s accounts is not sent directly from Credit Suisse to Aspis Liv, but rather is routed via a London-based company called Hestiun Europe Limited. According to information presented by the Managing Director during a meeting with Finansinspektionen on November 6, 2009, the Managing Director had been informed that Hestiun Europe Limited was a company that functioned as a broker or intermediary and that the Aspis Group used such a company for this type of business. At the meeting on November 6, 2009, the Managing Director said that he did not know why Hestiun Europe Limited was the first party to receive all information about Aspis Liv’s accounts. On November 9, 2009, Aspis Liv presented an account statement from Credit Suisse showing that the assets at Credit Suisse are pledged. In addition, the bank stated that Hestiun Europe Limited is the bank’s customer.

FI Dnr 09-10848 4

2.2. Closing of the Credit Suisse accounts

After Finansinspektionen’s initial inquiries into the accounts at Credit Suisse, Aspis Liv reported on October 12, 2009, that the company would close the accounts. The assets would be transferred back to a bank account in Sweden. According to the company, this was due to problems among the company’s minority shareholders as a result of the financial crisis. As proof that the transfer would occur, Aspis Liv submitted a copy of a letter on October 19, 2009, to Finansinspektionen from the Managing Director of Aspis Liv to Credit Suisse requesting that the company’s accounts be immediately closed and the balance of assets transferred to the company’s accounts in Sweden. The letter was not dated.

Since the amounts deposited with Credit Suisse constitute a major portion of Aspis Liv’s total assets, Finansinspektionen requested additional information about when the transfer would actually be carried out. Finansinspektionen was first informed that the accounts would be closed on the same day, i.e. October 12, 2009. Finansinspektionen then inquired on several occasions whether the transfer was completed. On October 27, 2009, Finansinspektionen finally received word that the transfer would start on October 30, 2009, and conclude on November 3, 2009. As proof, Aspis Liv submitted an e-mail to Finansinspektionen. The e-mail was sent on October 23, 2009, from Credit Suisse to the Managing Director and one other person. This person, according to the company, was Pavlos Psomiade’s right-hand man and responsible within the Aspis Group for the management of the Group’s assets.

Finansinspektionen booked a meeting with representatives for the company to be held at the office of the company’s Swedish bank on November 4, 2009, to verify that the company actually had at its disposal the SEK 329 million that had been deposited with Credit Suisse. The company then announced that the transfer would be carried out first on November 5, 2009, and the meeting was moved to the morning of November 6, 2009. However, at this meeting, which was attended by Finansinspektionen and representatives from Aspis Liv, it was determined that the transfer of funds from Credit Suisse to the Swedish bank account had not been carried out yet. This was confirmed by a bank official in attendance.

Aspis Liv informed Finansinspektionen that the transfer would be finalised at the earliest later the same day. According to the Managing Director, the investment manager had informed him of this the same morning via a text message. Finansinspektionen and the company’s representatives therefore agreed to a new meeting at the bank the same afternoon after the time the assets should have been transferred. But even at that meeting it was evident that the transfer had not occurred.

The Managing Director reported that he had received information there was an overarching agreement between the Aspis Group, Credit Suisse and Hestiun

FI Dnr 09-10848 5

Europe Limited that contained a notice of termination clause. This notice of termination clause was presented as the reason why the transfer to the Swedish bank account was delayed. The Managing Director said that Aspis Liv’s own contract with the bank for its accounts was lacking provisions regulating the notice of termination, which, the Managing Director explained, was an oversight when the agreement was signed.

The documentation shows that the company had already received notification from Credit Suisse on November 5, 2009, that the assets could not be transferred. Credit Suisse had sent an e-mail to the Swedish bank with a copy to both the Managing Director and the CFO of Aspis Liv stating that Credit Suisse only considered itself to be the executing party in the transfer and that Credit Suisse could only commence the transfer after “the issue” between Hestiun Europe Limited and Aspis was resolved (without specifying which Aspis company it was referring to).

Finansinspektionen requested information from Aspis Liv about what this issue entailed and what Hestiun Europe Limited’s role was with regard to Aspis Liv’s accounts at Credit Suisse and the assets placed there. On November 9, 2009, Aspis Liv submitted information stating that, according to information from Credit Suisse, the assets were pledged. The company’s Managing Director reported that he had received this information the same day, i.e. November 9, 2009. The Managing Director asserted that the information about the assets in the account at Credit Suisse being pledged was incorrect. The company was investigating the issue and was going to contact Credit Suisse.

On November 9, 2009, based on the seriousness of the situation within the company, Finansinspektionen decided to order Aspis Liv to submit a financial recovery plan for the rapid restoration of its own funds no later than November 12, 2009. It should have been able to be deduced with full certainty from the plan that Aspis Liv had regained control over sufficient funds to meet the requirements of the law.

3. Aspis Liv’s position

Aspis Liv submitted a financial recovery plan and a statement regarding the current circumstances.

In the financial recovery plan, Aspis Liv states that it considers itself to have control over the funds deposited with Credit Suisse since the company received information from Credit Suisse that its assets will be transferred at the latest on November 25, 2009. In addition, the company reported that it has assets in Sweden totalling approximately SEK 147 million and that its operations generate a monthly surplus. According to Aspis Liv, taken together, this indicates that the company should be considered to have sufficient control over its funds to rapidly restore its own funds.

FI Dnr 09-10848 6

The company also added that it has reinsured all new commitments for the period November 9-25, 2009. A copy of this commitment was submitted to Finansinspektionen.

The following is a summary of the statement issued by Aspis Liv in conjunction with the financial recovery plan.

Aspis Liv and the subsidiary Aspis Fastighets AB together build a group but are not part of any other group. The company confirms that it decided to transfer assets from Credit Suisse to the Swedish bank, but states that this occurred on the company’s own initiative. The agreement entered into with Credit Suisse in conjunction with the opening of the accounts is a standard agreement. The agreement shall be read in combination with the authorisation instructions prepared for the accounts and presented to Credit Suisse. The company has not forfeited its decision-making rights on how the assets should be invested.

When the company’s Managing Director discovered that account information was sent to the company via Hestiun Europe Limited, the Managing Director contacted the company’s previous asset manager, from whom information was received that the asset manager used Hestiun Europe Limited as an advisor in asset management issues. Hestiun Europe Limited handled this service on behalf of the asset manager. The asset manager requested that the situation remain the same. Aspis Liv consented.

The word «issue» that was used in the letter from the bank does not mean that there is a dispute, but rather a contractual agreement between two parties. The reason the transfer is delayed is because there is an agreement between Hestiun Europe Limited and a company within the Aspis Group. With reference to this agreement, Credit Suisse cannot transfer the assets within two weeks.

Hestiun Europe Limited is a multinational finance company that is active in a number of different business areas, one of which being the financial sector.

The company is continuing to investigate what may have happened, which to date unidentified agreements may be in place that affected the transfer of the funds and to what extent Hestiun Europe Limited or other parties may be involved. Representatives for the company will visit Credit Suisse at the bank’s offices in Basel on November 13, 2009, to discuss in person the situation at hand.

The company emphasises in its statement that today it is not known which person(s) has/have placed the company in this situation.

4. Finansinspektionen’s assessment

This section starts with an account of applicable regulations and continues with a review of Aspis Liv’s financial situation. Finansinspektionen then details its

FI Dnr 09-10848 7

complete assessment regarding the issue of an intervention and finally concludes with the intervention itself.

4.1 Applicable regulations

According to Chapter 19, section 11, eighth paragraph of FRL, Finansinspektionen may limit the company’s right of disposal or forbid the company to dispose of its assets in Sweden if the company does not follow the applicable provisions for technical provisions and coverage of liabilities,

2.the company’s own funds fall below one-third of the solvency margin or do not meet the requirements on guarantee amounts.

3.the company’s own funds fall below the solvency margin or, for an insurance company as referred to in Chapter 7a, section 1, first paragraph, line 1, the Group own funds fall below the Group solvency margin in accordance with section 4 of the same chapter, and there are special grounds to assume that the company’s financial position will deteriorate further, or

4.it is deemed to be necessary to protect the interests of the policyholders in the event the company’s concession is forfeited in accordance with section 2 or the tenth paragraph.

According to Proposition 1994/95:184, page 286, the eighth paragraph of the provision sets out that possibilities for forbidding or limiting an insurance company’s disposal of its assets here in the country are extended. Measures can be taken already at the point the own funds fall below the solvency margin and Finansinspektionen makes the assessment that it is not sufficient to prepare a plan for the restoration of a sound financial base. Since this entails a very invasive measure at an early stage, the measure shall naturally be applied with caution.

4.2. Aspis Liv’s financial situation and coverage of liabilities

In September, Aspis Liv’s total assets were approximately SEK 526 million. The company’s technical provisions totalled approximately SEK 385 million.

An insurance company shall always have a solvency ratio of at least one, which means that the company has assets that correspond to its commitments.

The deciding factor for whether or not Aspis Liv meets the solvency requirements is if the company can be considered to have control and the ability to dispose of the funds (approximately SEK 329 million) transferred to and now deposited with Credit Suisse. If the answer is affirmative, there is currently no capital shortage.

However, if the answer is no, both the solvency ratio and the own funds would be negative and thereby far from in agreement with the regulations set forth by law. The company’s solvency ratio would be –3.45 and the adjusted own funds SEK –204 million. If this is the case, the company’s ability to fulfil its FI Dnr 09-10848 8 commitments to its policyholders and other persons entitled to compensation would be compromised.

Aspis Liv will thus not have followed applicable provisions for technical provisions and coverage of liabilities, either. Pursuant to Chapter 7, section 1 of the Insurance Business Act (1982:713), FRL, an insurance company’s technical provisions shall correspond to the amount necessary for the company at any time to be able to fulfil all commitments that reasonably can be expected to arise as a result of entering into insurance agreements. Furthermore, according to Chapter 7, section 10, fifth paragraph of the FRL, pledged assets or assets burdened by another security right may not be used to cover liabilities.

The company would not meet the requirement that its capacity to pay must be good in both the long term and the short term (cf. Proposition 1998/99:87, page 391 ff).

4.3. Finansinspektionen’s assessment in the issue of intervention

It is clearly set out in the case, and uncontested by Aspis Liv, that, in October and November, the company has not been able to dispose of the funds deposited with Credit Suisse despite repeated attempts to instruct the bank to transfer the funds to the bank accounts in Sweden.

Aspis Liv has not been able to explain the circumstances that stopped the transfers and does not have an explanation for why Credit Suisse believes it is prevented from carrying out the transfer. The only information available on this matter is that there appears to be a question or “issue” concerning a company (Hestiun) that Aspis Liv has not engaged for asset management but that receives financial information from the bank about Aspis Liv accounts and that has a claim to the funds or in any case a right of disposal to the funds.

Aspis Liv has also not explained why Credit Suisse stated on account statements that the assets in the accounts were “pledged”. Aspis Liv has not commented at all on this circumstance, which must be considered material, in its statement.

Aspis Liv has presented a certification from Credit Suisse from November 9, 2009, that the funds will be transferred to the company’s Swedish bank account no later than November 25, 2009. That Credit Suisse provides a specific date further in the future could imply that the bank’s information on the account statements about the pledged assets is correct, since Credit Suisse, as far as can be understood from the certification, does not consider itself to be prevented from completing the transaction in the future. One speculation could be that the bank is allowing that at that time the pledge will have been returned by the party currently holding the pledge. However, Finansinspektionen considers the circumstances in this area to be much to uncertain to draw any concrete conclusions. What is apparent, and has already been mentioned, is that Aspis Liv currently cannot dispose of the assets. This in and of itself constitutes a serious

FI Dnr 09-10848 9

breach of the regulations governing insurance companies – regulations that are intended to protect policyholders.

In addition, there is also cause to question whether a transfer will actually occur by November 25, 2009. Finansinspektionen has on several earlier occasions starting October 12, 2009, received information that a transfer would occur on a given date but the transfer was never actually carried out. Similarly to the current situation, information about an imminent transfer was provided by Credit Suisse. The bank has considered itself to be prevented from carrying out the payment on these occasions. It is doubtful that this is due to anything else than that a third party has a claim that Credit Suisse cannot ignore. This means that, at best, Aspis Liv’s right of disposal is under contention, or, at worst, that the right of disposal belongs to another party. The latter would strongly imply that Aspis Liv obviously does not have control over its dealings with Credit Suisse or Hestiun Europe Limited.

Taken as a whole, Finansinspektionen believes that this demonstrates that Aspis Liv cannot dispose of its assets in a way that fulfils the requirements of the law for property that will be used as coverage for liabilities. As a result, the answer to the question of whether Aspis Liv currently meets the requirements for solvency and coverage of liabilities is negative.

In order to, in its own words, «eliminate all doubt that the Company will not be able to fulfil new commitments», Aspis Liv reinsured all new commitments 100 percent as of November 9, 2009. The reinsurance agreement entered into by Aspis Liv specifies that the reinsurance applies until November 25, 2009, and is limited to the claims arising during the same period of time. According to Finansinspektionen, the reinsurance does not compensate for the lack of funds resulting from the company’s loss of control over the assets transferred to Credit Suisse. FRL sets out that a company, in addition to assets required to cover its liabilities, at any time shall have sufficient own funds. The company’s reinsurance for new commitments does not alter this situation. A contractual relationship can not replace the capital the company must have pursuant to FRL to maintain sufficient financial strength and stability. In addition, the extended reinsurance agreement represents an additional cost for Aspis Liv.

The full protection offered to new policyholders via the reinsurance arrangement is only meaningful if the funds now deposited with Credit Suisse really are transferred to the company’s Swedish bank accounts and if the company will thereafter have the sole right of disposal of them. As mentioned previously, Finansinspektionen believes that this has not been clarified. The reinsurance arrangement therefore cannot be considered to represent a solution for Aspis Liv’s capital shortage, even temporarily.

In its submitted plan for the restoration of its own funds, Aspis Liv has not provided any other method for restoring its own funds. That the company currently is profitable is not relevant in this context.

FI Dnr 09-10848 10

In summary, Finansinspektionen’s assessment is that Aspis Liv has not been able to prove that the company has sufficient funds for meeting the regulations stipulated by law with regard to solvency and coverage of liabilities. The plan Aspis Liv submitted is not sufficient and therefore cannot be approved.

If the own funds fall below the solvency margin or the guarantee amount, according to Chapter 1, section 8a, fourth paragraph of FRL, Finansinspektionen shall take measures pursuant to the provisions in Chapter 19, section 11, eighth paragraph.

Through its actions, Aspis Liv has materially failed to comply with applicable provisions for its operations. Finansinspektionen finds that the right of the policyholders is compromised. In order to protect both old and new policyholders and other persons entitled to compensation, Finansinspektionen finds that it is necessary to take intervention measures. In summary, Finansinspektionen finds that the conditions for intervention as set out in Chapter 19, section 11, eighth paragraph, first, second and fourth points of the FRL are met.

4.4. Finansinspektionen’s intervention

Finansinspektionen limits Aspis Liv’s right of disposal so that the company with immediate effect may not enter into new agreements. This means that the company does not have the right to undertake new commitments to policyholders or other persons entitled to compensation.

Furthermore, Finansinspektionen forbids the company to dispose of its assets in Sweden without the expressed consent of Finansinspektionen. This means that every action that involves the company’s assets must be approved by Finansinspektionen before being taken. This decision enters into force immediately.

FINANSINSPEKTIONEN

Martin Andersson

Director General

Per Håkansson

Chief Legal Counsellor

The decision in this case was made by Finansinspektionen’s Board of Directors. The case was presented by Chief Legal Counsellor Per Håkansson and Legal Counsellor Agneta Laurén. Department Directors Ann-Marie Wancke Widmar and Jan Fritsch also participated in the final handling process.

Bilaga

HOW TO APPEAL TO THE COUNTY ADMINISTRATIVE COURT

It is possible to appeal the decision if you consider it to be erroneous. Write the appeal to the County Administrative Court, but send the document to:

Finansinspektionen, Box 7821, 103 97 STOCKHOLM.

Include the case number in your document, which decision you are appealing, the change you would like to see enacted and why you believe the decision should be changed. Sign the document and include your name and address.

The appeal must have been received by Finansinspektionen within three weeks of the day you received the decision. If the appeal is received later than this, it will not be examined.

Finansinspektionen sends the appeal to the County Administrative Court in Stockholm for review if Finansinspektionen itself does not change the decision as you have requested.