Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Η ΠΑΝΑΚΡΙΒΗ.... "ΔΩΡΕΑΝ" ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

Αυτό πάντως είναι σίγουρα πληρωμένο... 
5-6 φορές περισσότερο...
Δωρεάν...στα λόγια!

Σκληρή κριτική ασκεί η Alpha Bank μέσω του Οικονομικού Δελτίου στον κλάδο υγείας και τονίζει ότι, ο Έλληνας πληρώνει υπερτριπλάσιο κόστος για την υποτιθέμενη "δωρεάν υγεία".

Με υπερτριπλάσιο κόστος έχει πληρώσει ο Έλληνας πολίτης την έννοια της δωρεάν υγείας, όπως εννοείται στη χώρα μας, καθώς στο πραγματικό κόστος προστίθεται το κόστος της διαφθοράς στην οποία η Ελλάδα έχει μία από τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Μέσω του Οικονομικού της Δελτίου, η Alpha Bank  ασκεί κριτική για την κατάσταση στον κλάδο της υγείας και επισημαίνει ότι απαιτείται η σταδιακή αποκατάσταση μίας ορθολογικής οργανωτικής δομής, διοικήσεως και λειτουργίας του Ε.Σ.Υ. και των τομέων προσφοράς υπηρεσιών υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.

Η έννοια της «δωρεάν υγείας» σημαίνει ότι το κράτος φροντίζει για την εξασφάλιση ενός επιπέδου ελάχιστης, ικανοποιητικής και αξιοπρεπούς παροχής ιατρικής περίθαλψης σε όλους τους πολίτες της χώρας.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, oι δαπάνες υγείας από τον προϋπολογισμό και από τα υπό κρατικό έλεγχο ασφαλιστικά ταμεία δεν δύνανται να υπερβούν το 6% του Α.Ε.Π. τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας.

Η έννοια της «δωρεάν υγείας» δεν αποκλείει τη ζήτηση από τα κρατικά νοσοκομεία και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα αυξημένων και εξειδικευμένων υπηρεσιών για την αποκατάσταση της υγείας τους από πολίτες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στο ακέραιο αυτές τις υπηρεσίες, επισημαίνεται στην ανάλυση.

Αναγκαία είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατικών νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του ΙΚΑ μεταξύ τους και μεταξύ αυτών και των ιδιωτικών νοσοκομείων και ιατρικών κέντρων.

Τα έσοδα κάθε νοσοκομείου ή ιατρικού κέντρου πρέπει να προσδιορίζονται από τον αριθμό των ασθενών, υψηλού ή χαμηλού εισοδήματος, ασφαλισμένων ή μη, που αυτά νοσηλεύουν και από τον όγκο των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που θα προσφέρουν.

Εάν κάποια νοσοκομεία ή ιατρικά κέντρα, για παράδειγμα, αυτά που λειτουργούν εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας, δικαιούνται πρόσθετη επιχορήγηση από το κράτος, αυτή να προσδιορίζεται και καταβάλλεται οριστικά, με βάση τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος, στην αρχή εκάστου έτους.

Τα κρατικά νοσοκομεία:

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι τα κρατικά νοσοκομεία θα πρέπει να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τα ιδιωτικά για την προσέλκυση ασθενών υψηλών εισοδηματικών δυνατοτήτων, οι οποίοι απαιτούν υψηλότερη ποιότητα κυρίως ξενοδοχειακής υποδομής και εξυπηρέτησης στα νοσοκομεία.

Αυτήν την υποδομή και τις υπηρεσίες θα πρέπει να παρέχουν και τα κρατικά νοσοκομεία προσελκύοντας ασθενείς όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό. Με τα έσοδα από αυτή την πηγή θα χρηματοδοτούν τις επενδύσεις τους σε ιατρικό εξοπλισμό και σε υψηλού επιπέδου επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό από το οποίο θα επωφελούνται και οι χαμηλότερες εισοδηματικές τάξεις.

Ισότητα στην προσφορά:

Η ισότητα στην προσφορά υπηρεσιών υγείας είναι απολύτως αναγκαία και θα πρέπει να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα, τονίζουν οι οικονομολόγοι της Alpha Bank, με την ισότητα να αφορά τις ιατρικές πράξεις, τα φάρμακα που έχουν ανάγκη οι ασθενείς και την εξασφάλιση συνθηκών οι οποίες να συντείνουν στην αποκατάσταση της υγείας τους.

Αυτά δεν έχουν καμιά σχέση με τις πρόσθετες υπηρεσίες, ξενοδοχειακές ή άλλες, που μπορεί να έχει ανάγκη ένας ασθενής, για τις οποίες καταβάλλει το υψηλό τίμημα. 


Ένα μικρό σχόλιο για τα παραπάνω...  
Βέβαια για όλα τα παράλογα του Δημοσίου συστήματος Υγείας ευθύνη έχουν όχι μόνο οι πελάτες - πολίτες αλλά και το κράτος με το κάθε υπουργείο του. Ευθύνη έχουν, επίσης ,οι εργαζόμενοι σε αυτό (Διοικητικό προσωπικό, Ιατροί, Νοσηλευτές, Πανεπιστημιακοί Καθηγητές, κ.λ.π.), καθώς είναι γνωστό ότι ακόμη και σήμερα, στο έτος 2011, τα Δημόσια Νοσοκομεία όχι μόνο δεν έχουν βιβλία οικονομικής χρήσεως, έστω εσόδων - εξόδων, αλλά πολύ χειρότερα νοσηλεύουν με τα λεφτά των φορολογούμενων "πολιτών - ασφαλισμένων" τον καθένα που φτάνει στην πόρτα τους, άσχετα με το εάν δικαιούται ή όχι τη "Δωρεάν περίθαλψη"!!!

Δηλαδή, εννοώ ότι με τα λεφτά των άλλων νοσηλεύονται σε αυτά από λαθρομετανάστες με τις οικογένειές τους (και μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες κάθε χρόνο) μέχρι τους "έχοντες" που τους αφήνει ο προσωπικός τους οδηγός (ελληνιστί "σοφέρ") στην πόρτα του Νοσοκομείου και αυτοί πηγαίνουν στο λογιστήριο με έγγραφα απορίας!!!!!!!!! 

Ο Χριστός και η Παναγία και όλοι οι Άγιοι της Οικουμένης μαζί!!!!!!!!!!

Δεν θα αναφερθώ δε καθόλου σε αυτούς, οι οποίοι λένε "κάτω τα χέρια από το Δημόσιο σύστημα ασφάλισης" σε κάθε ευκαιρία, μα σε κάθε ευκαιρία, γιατί πολύ απλά εννοούν ¨κάτω τα χέρια από το μαγαζάκι μας". Αλλιώς κάθε λογικός άνθρωπος, που βλέπει τα μύρια έκτροπα κάθε μέρα, θα είχε απαιτήσει προ πολλού να εγκατασταθεί και από ένας εισαγγελέας σε κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο.... και μάλιστα για κάθε βάρδια!!! 

Τόσο απλό είναι το θέμα με τα Δημόσια Νοσοκομεία και τον απίστευτο τζίρο που γίνεται εις βάρος φυσικά των Δημοσίων Ταμείων και των ασφαλισμένων σε αυτά που πολλές φορές πληρώνουν τις εισφορές τους στην κυριολεξία... με αίμα.

Για να μπορέσουν, όμως, να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μιας σοβαρής επέμβασης ή μιας νοσηλείας γενικότερα και με αξιοπρέπεια οι Έλληνες,  επιλέγουν συνειδητά την Ιδιωτική ασφάλιση, η οποία στην χώρα μας επειδή δεν λειτουργεί με κανόνες αγοραίους ,όπως συνηθίζει συχνά - πυκνά να κάνει το κράτος μας, παρουσίασε για το 2009 - 2010 τα εξής εκπληκτικά αποτελέσματα.

Αποζημιώσεις ύψους 1,476 δισ. ευρώ έναντι 1,471 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2009 (αύξηση 0,33% ) κατέβαλε στο πρώτο εξάμηνο του 2010 ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης.
Το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων προς τους καταναλωτές αφορά το κλάδο ζωής (862,05 εκατ. ευρώ) ενώ στις γενικές ασφαλίσεις (614,15 εκατ. ευρώ) μεγάλο μέρος των αποζημιώσεων 393.809.772,93 € αφορά το κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων.

Οι αποζημιώσεις στον κλάδο ζωής εμφανίζονται αυξημένες κατά 5,52% ενώ στις γενικές ασφαλίσεις μειωμένες 6,11% σε σύγκριση με το περυσινό αντίστοιχο εξάμηνο.

Στον κλάδο ζωής η Εθνική Ασφαλιστική συνέχισε την ανοδική πορεία (αύξηση παραγωγής 5,73%) ενώ αντιθέτως άλλοι μεγάλοι όμιλοι εμφανίζουν πτώση παραγωγής όπως η ING (-1,24%) η EFG Eurolife (-1,27%) Allianz (-2,69%) και ΑΧΑ (-0,23%). Ο όμιλος της Interamerican εμφανίζει μικρή άνοδο (1,84%) η Generali επίσης άνοδο (2,92%) ενώ πολύ μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν εταιρείες όπως η Metlife Alico (8,29%) ATE Ασφαλιστική (11,44%) Εμπορική Ζωής (67,05%) κ.α. Επίσης o Όμιλος της International Life εμφανίζεται κερδισμένος από την εξαγοράς της Universal Life καθώς η παραγωγή του αυξήθηκε κατά 6,73%. 

Αυτά τα ποσά πληρώθηκαν από τις Ασφαλιστικές εταιρείες για Ιδιωτικές συντάξεις, εξαγορές συμβολαίων αποταμίευσης, νοσηλείες, θανάτους, ατυχήματα, αναπήρους κ.ο.κ., όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στο κάθε συμβόλαιο. 

Δεν υπάρχει στη Παγκόσμια ιστορία, Ασφαλιστική εταιρεία που να αποφάσισε μονομερώς ότι θα δώσει στους ασφαλισμένους της 30 ή 40% λιγότερα χρήματα στη λήξη των συμβολαίων τους και ταυτόχρονα, πάλι μονομερώς, να αποφάσισε την αύξηση των ασφαλίστρων από 200 εως 1000%, όπως ακριβώς έπραξε το κράτος μας τις τελευταίες τουλάχιστον 4 δεκαετίες.

Απορώ..... γιατί όταν τα κάνει αυτά το κράτος καθόμαστε στον καναπέ μας ήσυχα και φρόνιμα ενώ αν τολμήσει κάποια ασφαλιστική εταιρεία να σκεφθεί κάτι τέτοιο θα γίνει αμέσως επανάσταση;;;;;;;

Μήπως επειδή εσφαλμένα πιστεύουμε ότι τα χρήματα των Ασφαλιστικών Ταμείων είναι χρήματα που πρέπει να αποταμιεύσουν κάποιοι άλλοι για εμάς, ενώ τα χρήματα που αποταμιεύουμε σε μια Ασφαλιστική εταιρεία είναι τα δικά μας και μάλιστα αποκλειστικά για εμάς;;;

Στα Δημόσια Ταμεία άραγε, μέχρι πότε θα ανεχόμαστε να είναι Διοικητές τους αποτυχημένοι πολιτευτές του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, χωρίς καμιά ανώτερη γνώση οικονομικών, ή διοίκησης ενός οργανισμού, ή επενδυτικής κουλτούρας και φιλοσοφίας;;; Τα χρήματα των Δημοσίων Ταμείων (που παρεμπιπτόντως δεν υπάρχουν πλέον) δεν είναι ΙΕΡΑ χρήματα;;; Δεν αγοράστηκαν ένσημα για αυτά με πολλές θυσίες και απίστευτο κάματο από τους ασφαλισμένους;;;  Που πήγαν άραγε τόσα δισεκατομμύρια Ευρώ;;; Ποιά απύθμενη τρύπα προσπάθησαν να κλείσουν οι διοικούντες αυτά τα Ταμεία, με τις Δραχμές μας παλαιότερα αλλά και με τα Ευρώ μας τα τελευταία χρόνια;;; 

Πως ανεχθήκαμε σε μία μέρα να μας πάρουν τον ιδρώτα μας με διαδικασίες “κοινοβουλευτικού απόλυτου μοναρχισμού”;;;