Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ "ΟΡΓΑΝΑ" ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ;;;

Ταράζει τα νερά η πρόταση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα των Η.Π.Α.  για το Ισραηλινό...

Η ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ" ΔΡΑΣΕΩΝ




 












Σαν "κεραυνός εν αιθρία" έπεσε στο Ισραήλ η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπέρ της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967, κατά την διάρκεια της σημαντικής του ομιλίας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική, στο State Department.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε άμεσα χθες το βράδυ, απορρίπτοντας την πρόταση των ΗΠΑ, μία ημέρα πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον. Στην απάντησή του στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε «οποιαδήποτε υποχώρηση στις γραμμές του 1967», δηλαδή στο καθεστώς προ του Πολέμου των Έξι Ημερών (Ιούνιος 1967) και την κατάληψη της Δυτικής Όχθης, της Λωρίδας της Γάζας και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Σύσσωμος ο ισραηλινός Τύπος σήμερα κάνει λόγο για «πρόκληση». Για παράδειγμα, η εφημερίδα "Yediot Aharonot" επισημαίνει ότι η ομιλία του αμερικανού προέδρου είναι ακριβώς «αυτό που δεν ήθελε να ακούσει ο Νετανιάχου» και προκάλεσε σοκ και αιφνιδιασμό στον περιβάλλον του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Η εφημερίδα "Maariv" αναφέρεται επίσης στην πρώτη της σελίδα σε "σύγκρουση" ανάμεσα στους ηγέτες των δύο χωρών. Η εφημερίδα γράφει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει παρά να εμποδίσει την επανεκλογή του Ομπάμα, χρησιμοποιώντας τα στηρίγματά του στις ΗΠΑ, αναφερόμενη στο πανίσχυρο εβραϊκό λόμπι. «Η ομιλία έπεσε στο κεφάλι του Νετανιάχου σαν τσεκούρι», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου της Maariv Μπεν Κασπίτ, ο οποίος κάνει λόγο για «προμελετημένη ενέδρα» της Ουάσινγκτον και για «εκδίκηση» του Ομπάμα εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού, οι σχέσεις των οποίων δεν είναι θερμές, έπειτα από δύο χρόνια διπλωματικής αποτελμάτωσης.

Αντίθετα, θετική υποδοχή είχε η θέση Ομπάμα από διάφορες χώρες. «Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ομπάμα τάχθηκε κατά τόσο σαφή και αποφασιστικό τρόπο υπέρ της συνολικής και δίκαιης λύσης των δυο κρατών», δήλωσε υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε.

Μάλιστα, την έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους βασισμένου στα σύνορα του 1967 χαιρέτισε και η Ιορδανία και εξέφρασε την ελπίδα η ομιλία του Αμερικανού προέδρου να οδηγήσει στην απευθείας επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.